Hoppa direkt till innehåll
Borta Bra Hemma Bäst
02B3C20D-C529-4B5B-BF43-B355E5C2B524
Emma Johansson
En fjantig prick med passion för vin, spel och film. Gillar att organisera, sy och skapa, även ...
weblog

Weblog

09
mar
2021

Vinkällare

13:52 3883, 1 kommentar
Sedan jag och Jonas började underhålla idén om att jag skulle flytta in på tekoppen, har det stora frågetecknet handlat om vart jag kan lagra mitt vin. Hos mig låg vinet i ett källarförråd, slarvigt organiserad i flyttkartonger och etiketterade med maskeringstejp och tuschpenna. Fördelen med källarförråd är att det inte tar plats i hemmet, och vinet kan ligga på mörk och sval plats året runt. Dock förekommer det stora begränsningar, främst i bristande organisering av vinet, tillgänglighet och säkerhet då det förekommer inbrott i dessa förråd då och då. Och om jag i så fall ska hyra ett annat förråd någonstans i Västerås återfinns dessa problem, samt ytterligare tillgänglighetsproblem plus en extra kostnad.
Sen kom snilleblixten: Det finns ett utrymme bakom bioduken, en dörr som leder till en stentrappa, det vill säga den tidigare ingången till källaren. Nu ligger en stålskiva över denna ingång som leder in till garaget. Istället står en stege upp till ett kryphål ut till garaget som ska fungera som nödutgång (om det inte hade legat så mycket bråte framför detta kryphål).
Fördelen med detta utrymme är att det är svalt året runt och att vinet inte behöver stå i vägen, dock med nackdel att man behöver vara två för att bära ner bioduken när man ska hämta vin, men det är överkomligt!
Då startar projektet om hur vinet ska organiseras, etiketteras och inventeras. Första steget var att bygga en bokhylla från bråte av en gammal Billy bokhylla, och att förstärka var hyllplan. Det blev inte estetiskt, men funktionellt och stabilt! Vinet kommer därmed ställas både på trappstegen och i bokhyllan. Min tanke är att ställa vinet som ska lagras på trappan, och vinet som är redo att drickas kan stå i bokhyllan.
Nästa steg är att etikettera flaskorna snyggare. Här har Jonas varit en stjärna och designat mycket fina etiketter med namn och årgång. Tyvärr var limmet väldigt dåligt så etiketterna lossnade nästan direkt. Jag har nu beställt nya etiketter, som är designade för glasflaskor.
För inventering av vinet har Jonas skapat en applikation där jag kan dokumentera smak, årgång och antal flaskor av var sort. En extra bonus är att jag kan ta bort flaskor som jag dricker upp och följa hur många liter vin jag har kvar.
Jag är i processen att flytta över alla flaskor till tekoppen, och göra en inventering av vilka jag vill spara. Det finns en eller två årgångar som jag inte är helt säker på om det blev drickbart, så dessa ska avsmakas. När de nya etiketterna kommer ska dessa klistras på och sen är det bara att ställa in flaskorna.
Nu måste jag lista ut hur jag ska göra för att hålla spindlar borta i så stor mån som möjligt.