Hoppa direkt till innehåll
Borta Bra Hemma Bäst
4A78D88B-0BF2-429A-A7EE-C4116BC326E8_1_201_a
Jonas Eklundh
Jag är en trevlig prick som bygger hemsidor. Men jag bygger även verandor och möbler och gud v...
weblog

Weblog

utilities
Verkstad
Den här bloggen är kopplad till ett projekt
Nästa: Ny sågGå till projektet Gå till projektet
18
feb
2017

Verkstadsplaner

08:42 3568, Inga kommentarer
Även om Verandataket och grillhörnan är viktigare så kan jag inte låta bli att planera lite för verkstaden. När vi flyttade till det här huset så var en av de saker jag såg fram emot var en större verkstad (än ett hörn i vårt gamla garage).
Och även om jag kan drömma om att bygga en ordentligt stor verkstad så ska man ju göra det bästa av det man har. Och just nu har jag slängt upp bänkar längs med väggarna och sågbordet mot en av dem. Det är inte direkt trångt, men det känns lite ogenomtänkt. Så därför har jag planer!

Förrådet

Verkstaden är i det som var förrådet för huset, vi har även en bod ute på baksidan där saker som man har i förrådet förvaras. Så det här utrymmet kan vara enbart verkstad, vilket är härligt som tusan.
Genom rummet går en stor H-balk som inte lär flytta på sig i första taget. Sedan har vi två dörrar i en ändan. Annars är det fritt fram för fantasin

Arbetsyta

Så här är tanken, in med ett stort arbetsbord i mitten som är 240x120cm stor för att rymma hela skivor vid behov. Integrerat i det är en hyvelbänk från Sjöbergs.
Sedan en bänk längs med ena väggen för att kapa längre brädor. Sen ett mindre bord mellan dörrarna samt ett större bord i högre ändan för lite olika bänkverktyg.
Alla bord är fästa i bärlinor fastskruvade direkt i väggen

Verktyg

Placeringen av verktyg är tänk som så att gersågen ska givetvis vara på långsidan (där jag har den idag faktiskt) tillsammans med fräsbordet som inte har någon nivåreglering. Under det bordet placeras planhyvel som då står på en hylla som kan dras fram vid behov, det är ok att den inte är i bänkhöjd.
På det lilla bordet står rikthyvel, som måste kunna justeras i höjdled och därför inte passar i samma linje som gersågen och bredvid den står bandsågen
I mitten står givetvis sågbordet inmonterat i det stora arbetsbordet.

Skivmaterial

Jag jobbade mycket för att få till det så jag kan kapa skivmaterial på bordsågen, och med det här upplägget så kan skivan lutan mot rikthyveln som då fungerar lite som inmatningsbord till sågen.

Hyllor

Och sedan en uppsjö med hyllor för virke och annat. På övriga väggar ska det vara verktygstavlor efter behov.

Spånsug

Sedan kommer vi ju till spånsugen. Idag har jag en jätteliten ståendes under ett bord och en massa flexrör dragna överallt, men det blir stopp i dem hela tiden och jag vill skaffa mig en riktig spånsug. I skissen här har jag dragit rören över maskinerna längs med väggen samt undvikit 90-graders böjar. Tanken är att där varje rör slutar ska det sitta ett spjäll och sedan ett flexrör ned till maskinen
Sugen till sågen är lite klurigare dock. Dels så måste det röret fortsätta till rikthyveln men det måste också gå under h-balken. Då jag inte vill göra en sväng "runt" balken så måste den monteras på väggen i en höjd som är under balken, sen får sågbordet så går det en förgrening ut och kommer sedan ned från taket, så får jag ha något hål i arbetsbordet för slangen sen.