Hoppa direkt till innehåll
Borta Bra Hemma Bäst
4A78D88B-0BF2-429A-A7EE-C4116BC326E8_1_201_a
Jonas Eklundh
Jag är en trevlig prick som bygger hemsidor. Men jag bygger även verandor och möbler och gud v...
weblog

Weblog

Vi svenskar är bra på återvinning. Så pass bra att marknaden för förvaring av saker som ska till återbruket är rätt så stor. Men få är "perfekta"
Dessa har jag nu, dom är från IKEA och rymmer varsin 70-literspåse (vilket är svårt att få tag på så jag har 120-liters sopsäckar i dem). Locken är sådana där klick-lock som man trycker på så fjädrar dom upp, och sen är det en plastram som påsen sitter runt så den inte trycks ned. Dom är smarta, rätt så snygga och funktionella. Fem stycken, för glas, kartong, plast, papper/tidningar och returburkar. Vid sidan av finns en liten bytta för metallförpackningar.
Problemet med dessa, och problemet med de flesta av dessa lösningar på marknaden, är att dom öppnar uppåt. Då dom står i groventrén så blir dom samtidigt en avlastningsyta, så ibland måste man flytta något för att kunna slänga något. Samtidigt så är dom rätt så stora också.
Så för länge sedan så designade jag den här möbeln, den skulle stå i köket och ha plats för kartong, plast, metall och glas. Tidningar och returburkar fick man lösa på annat vis. De undre lådorna drog man bara ut medan dom två övre satt på gångjärn och vinklades ut. Storleken på de övre lådorna var måttade efter en papperskasse från affären. Jag påbörjade dem men avsluta aldrig, och sen köpte jag IKEA-lådorna ovan.
Men idén är bra, och det vore nice med en möbel som tar mindre plats i groventrén så jag designade om den igen. Den här gången med lådor som alla vinklas ut, och plats för alla olika typer av återvinning.
Dessa designades utifrån tanken med IKEA-lådorna, att man har påsar i dem som träs runt en list som håller dem på plats. Volymen skulle vara liknande, ungefär 70 liter. Den har en fast överdel där man kan lägga sin väska eller liknande.
Men sedan har jag tänkt lite. Det är en herrans massa papperskassar hemma från ICA, Citygross etc. Och tanken med min första design var rätt så sund, att använda dessa papperskassar till återvinningen.
Så nästa design var liknande, men med mindre lådor, alla lika stora. Det resulterar i en låda mindre dock, och det betyder att pappers/tidningsåtervinningen får användas i den öppna spisen istället.
Den här står på ben också, så man kan ställa skor under den till exempel.