Hoppa direkt till innehåll
Borta Bra Hemma Bäst

Stödså gräsmattan

Att stödså gräsmattan är en viktig del av trädgårdsskötseln som bidrar till en tät och grön gräsmatta. Stödsåning innebär att man sår gräsfrön på en befintlig gräsmatta för att fylla i tunna eller kala fläckar. Detta hjälper till att förhindra ogräs och mossor från att etablera sig och ger en jämnare och mer estetiskt tilltalande yta.
Man bör stödså på våren eller hösten när temperaturen är mild och marken har tillräcklig fukt. Förbered ytan genom att räfsa bort dött gräs och skräp, och använd en vertikalskärare eller luftare för att skapa små hål i marken. Sprid gräsfröna jämnt över området och vattna försiktigt men noggrant. Det är också bra att applicera ett tunt lager jord eller sand ovanpå fröna för att skydda dem och förbättra groningsförhållandena.
Efter stödsåningen, se till att hålla marken fuktig tills fröna har grott och de nya grässtråna är etablerade. Undvik att gå på den nyasådda ytan under de första veckorna. Genom att följa dessa steg och vara noggrann med din stödsåning kan du säkerställa en frisk och frodig gräsmatta som kommer att vara vacker och hållbar hela säsongen.